2 HOLD_ON 

"HET WAS ZO ONWERKELIJK: 

VOOR MIJ STOND DE TIJD STIL

TERWIJL DE REST VAN DE WERELD DOOR RAASDE"

 

Rouw & Verlies


Je leert als kind al dat als mensen een bepaalde leeftijd hebben, oud geworden zijn, ze komen te overlijden. Het is een groot verlies, waar je veel verdriet van hebt, maar je kunt het vaak wel bevatten. Dit is een proces van zogeheten ge├»ntegreerde rouw. Bij ge├»ntegreerde rouw ben je verdrietig, voel je het gemis , maar na verloop van tijd pas je jezelf aan aan de veranderde situatie . Je pikt de draad van je leven weer op. Zeker met support uit je sociale omgeving.


Het lijkt onmogelijk het leven weer op te pakken als een geliefde het leven verlaat als je er niet op hebt gerekend. Als je een betekenisvol iemand verliest waar je helemaal niet op bent voorbereid. Je kunt het niet bevatten. Dit leidt tot een verliestrauma.


Verliestrauma ontwricht je leven. Het roept ondraaglijke gevoelens op omdat je iemand bent verloren die uitermate waardevol en onvervangbaar voor je is. De impact is te groot van deze overweldigende gebeurtenis om deze met het dagelijkse leven te kunnen verweven. Het verlies heeft een enorme impact op wie je bent. Het raakt je ziel, je lichaam, je ratio en je sociale relaties.


Bij een verliestrauma voelen je jezelf vaak hulpeloos en machteloos en dat maakt dat het verlies je draagkracht volledig overvraagt. Wanneer je jezelf hiervan bewust wordt, is het verlies niet te verduren en ontwikkel je een overlevingsstrategie, waar nieuwe gedragspatronen uit voortkomen. Deze gedragspatronen kunnen een belemmerende werking hebben op je dagelijkse leven.


Heb je hulp nodig bij jouw herstelproces? Ik help je graag. 

BEL PETRA

0