WELKOM OP DE PAGINA 

BLOGs & VLOGs

EEN PAGINA VOL PSYCHO EDUCATIE

Ons meeste recente blogbericht

28 JULI 2021

NEGATIEF ZELFBEELD

Je hebt last van een negatief zelfbeeld. Het wordt als het ware een gewoonte om negatief te denken over jezelf. Je vult je hoofd ( archiefkast) met steeds meer negatieve eigenschappen en dat heeft weer invloed op je gedachten, stemming en gedrag.

Een negatief zelfbeeld heeft invloed op hoe jij waarneemt.

 • meer aandacht voor het negatieve
 • positieve dingen/gebeurtenissen negatief omvormen
 • selectief geheugen → negatieve dingen/gebeurtenissen hebben voorrang in herinneringen
 • cognitieve vervorming → vanuit het negatieve beredeneren

De vicieuze cirkel van negatief denken

negatief zelfbeeld

meer negatief waarnemen

slechtere stemming

moedeloos (angst)

minder actief

minder trots

Daar ga je onder begeleiding van mij verandering in brengen. Door middel van laagdrempelige therapie en opdrachten die je thuis gaat doen, buig je het negatieve zelfbeeld om in een veel positiever zelfbeeld. Het is echt een investering voor jouw toekomstige leven.

UITGEBLUST EN OPGEBRAND -> TIPS TEGEN STRESS

TRAJECT INNERLIJK HERSTEL

Ons meeste recente blogbericht

30 oktober 2020

Hoe groot is jouw zelfreflecterend vermogen?

Durf jij jezelf in een mentale en fysieke megaspiegel te reflecteren? Of kijk jij liever in een lullig spiegeltje waarbij je alleen ziet wat jij wilt zien, en de rest verborgen denkt te kunnen houden? Zo'n lullig klein spiegeltje lijkt handig en lief, maar je houdt jezelf voor de gek, en wat ook vervelend kan zijn: een ander vaak niet! Je zelfbeeld, zelfideaal en hoe een ander jou ziet zijn totaal niet in verhouding.

Zelfreflectie is een werkwoord, hoe vaker je het durft toe te passen, er routine in krijgt, des te beter leer je jezelf kennen. Bij zelfreflectie ga je voor jouw enige, echte, eigen, grote, mentale en fysieke spiegel staan...of lekker zitten. En niet in het donker hè! Maar in het volle licht. Niet bang zijn.... je reflectie laat je zien dat je veel mooier bent dan je zelf denkt. Leer en accepteer, en zie

dat je waardevol bent!

Wat je ziet, zet je om in vragen, bijvoorbeeld over:

– je eigen gedachten (waarom denk ik iedere keer aan...)

– je gevoelens (waarom word ik emotioneel...)

– je herinneringen (dat was het punt waar...)

– je handelingen (dat was (niet) handig...)

– je ontwikkelingen (dromen> haalbare doelen, plannen)

Wat je bevalt, houd je zo. Wat je niet bevalt, kun je proberen te veranderen.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan help ik je graag!

Ons tweede blogbericht

5 november 2020

ZELFBEWUSTZIJN

Hé....Vind jij jezelf over de hele linie de meest in balans zijnde persoon van het Westelijk halfrond, en daarbuiten? Gefeliciteerd, je bent een uniek exemplaar. Ik voeg daar aan toe, en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van het mannelijk geslacht. Jij kunt deze blog skippen … want het gaat hier over vrouwen en zelfbewust zijn.

De ene vrouw is zich meer bewust van zichzelf dan de ander. Misschien ben jij er veel meer mee bezig dan je buurvrouw of vriendin, of juist veel minder.

In feite is zelfbewustzijn jezelf als persoon onderzoeken en de uitkomst daarvan overdenken. Sommige vrouwen hebben dit als het ware 'in de genen' zitten, bij anderen kost het meer moeite. Het is dus ook een stukje: de aard van het beestje.

Maar of je het vermogen, je op jezelf te concentreren, nu wel of niet makkelijk vindt, je kunt jezelf verliezen als je zelfperceptie (hoe je jezelf ziet) jou teleurstelt.

Waarschijnlijk zal bij veel vrouwen het zelfbeeld (wat vind ik van mijzelf) zelfideaal (hoe zou ik graag willen zijn) en ego (hoe ik denk, wat een ander van mij vindt) redelijk congruent (in balans)zijn. Als zij zichzelf onderzoeken en evalueren (zelfreflectie) dan zijn zij tevreden met zichzelf, en daar zijn ze zich bewust van. Dat uit zich in een minder stressvol leven.

Toch zijn er ook veel vrouwen die te kritisch naar zichzelf kijken. Het zelfbeeld van deze vrouwen is matig, de lat van het zelfideaal wordt lekker hoog gelegd,

en O, o, o, wat vinden anderen van haar? Eén en al belemmering voor vrouwen die streven naar zelfvertrouwen en zelfrespect. Belemmerend omdat:

Als je wat je van jezelf vindt (zelfbeeld), ver verwijderd is van wie je zou willen zijn (zelfideaal) en hoe je door anderen wordt gezien(ego), kun je jezelf in activiteiten en /of gedrag verliezen wat als afleiding fungeert voor de teleurstelling die je voelt. En dan bedoelt men in de psychologische vakliteratuur >> jezelf verliezen in obsessief gedrag. Bijvoorbeeld:

 • jezelf helemaal verliezen in uiterlijk, want daar moet je het van hebben
 • jezelf helemaal verliezen in het huishouden, daarin ben je onmisbaar
 • jezelf helemaal verliezen in je werk, je hebt nergens anders tijd voor.
 • jezelf helemaal verliezen in een hobby of sport, niets anders is belangrijk.

Soms wordt er zelfs verslavingsgedrag ontwikkelt, zoals:

 • tabaksverslaving
 • alcoholverslaving
 • drugsverslaving
 • gameverslaving
 • seks verslaving
 • enz...

Een verslaving is uiteindelijk alles waar je niet zonder kan. Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je jezelf mag voorhouden dat, anders waar de blog mee begint, niemand perfect is, en volledig in balans!! waarom zou je dat voor jezelf dan wel nastreven. Iedereen heeft zijn of haar onzekerheden.

Even de puntjes op een rijtje:

Zelfbeeld: Word jezelf bewust van jouw eigenheid, omarm die en wees trots op jouw eigen zijn!!

Zelfideaal: Idealen hebben is mooi, zolang ze haalbaar zijn en jou niet compleet uit balans halen of belemmeren. Je hebt idealen ook nodig om te groeien als persoon!! Maar jaag niet na wie/wat je nooit zal zijn.

Ego: Als je anderen laat zien wie je bent, vinden ze jóu leuk.... en niet iemand die helemaal niet bestaat. Je bent de moeite waard!! En als er dan mensen zijn die jou minder leuk, of gewoon een bitch vinden...Nou en, lekker belangrijk. Je maakt mij niet wijs dat jij iedereen aardig en leuk vindt. Waarom zou iedereen jou dan wel aardig moeten vinden? Je legt de lat veel te hoog voor jezelf. 

Bronnen;

 • Psychologie; Marc Brysbaert, University of London
 • Klinische psychologie, theorieen en psychopathologie; van der Molen, Simon, en van Langveld, Noordhoff
 • Psychologische gespreksvoering; Lang en van der Molen, Boom/Nelissen

Ons eerste blogbericht

5 januari 2021

ROUW & VERLIES

Het ervaren van verlies. Als kind wisten we al dat we in het leven geliefde mensen zouden gaan verliezen. Kinderen hebben een logica die de hoop en verwachting van het leven ten diepste verwoorden:

Mensen sterven om beurten. Eerst opa en oma, en dan na een hele lange tijd,

pappa en mamma. Heel veel later ga jij een keertje sterven.

Met de verwachtingen die we als kind hebben, kunnen we leven. We kunnen

leren leven met de verwachting dat onze opa en oma als eerste sterven, omdat we ons daar dan op voor kunnen bereiden. Het is een verlies dat groot is, waar we heel veel verdriet van hebben, maar we kunnen het vaak wel bevatten. Dit is een proces van zogeheten geïntegreerde rouw.

Niet- geïntegreerde rouw komt voort uit een betekenisvol verlies waar we niet op hebben gerekend. Een verlies waarop we totaal niet zijn voorbereid. Het verlies is te groot om te kunnen bevatten. Dit leidt tot een verliestrauma.


Het verschil tussen een verlieservaring en een verliestrauma heeft niet alleen

te maken met het soort verlies. Het heeft er ook mee te maken hoe erg we

gehecht zijn geweest met degene die we zijn verloren, onze persoonlijkheid,

de omstandigheden en de steun die onze sociale omgeving ons biedt.


Bij geïntegreerde rouw zijn we verdrietig, voelen het gemis , maar na verloop

van tijd passen we ons aan aan de veranderde situatie . We pikken de draad

van ons leven weer op. Zeker met support uit onze sociale omgeving.


Verliestrauma ontwricht het leven. Het roept ondraaglijke gevoelens op omdat we iemand zijn verloren die uitermate waardevol en onvervangbaar voor ons is. De impact is te groot van deze overweldigende gebeurtenis om deze met het dagelijkse leven te kunnen verweven. Het verlies heeft een enorme impact op wie we zijn. Het raakt onze ziel, ons lichaam, onze ratio en onze sociale relaties.


Bij een verliestrauma voelen we onszelf vaak hulpeloos en machteloos en dat

maakt dat het verlies onze draagkracht volledig overvraagt.

Wanneer we onszelf hiervan bewust worden, is het verlies niet te verduren en ontwikkelen we een overlevingsstrategie, waar nieuwe gedragspatronen uit voortkomen.


Heb je hulp nodig bij jouw rouwproces of verlieservaring? Ik begeleid je graag en zoek hiervoor een methode uit die bij jou past. 

Ons meeste recente blogbericht

15 maart 2021

STRESS & BURN OUT


Stress is een emotionele en lichamelijke reactie die optreedt wanneer je jezelf probeert aan te passen aan veranderingen die het normale dagelijkse leven verstoren. Een beetje stress is helemaal niet erg. Sterker nog, er zijn veel mensen die een beetje stress opzoeken om hun leven wat spannender te maken.


Stress wordt een probleem wanneer je te maken hebt met te veel veranderingen die kort na elkaar, en zelfs soms gelijktijdig zich in je leven aankondigen. Of veranderingen die te groot voor je zijn. Die je als bedreigend ervaart.

Veranderingen die bijvoorbeeld je gezondheid, geluk of financiële zekerheid in gevaar brengen. Ingrijpende gebeurtenissen die veranderingen met zich meebrengen waarvan je het gevoel hebt dat je die veranderingen helemaal niet aan kan, zoals het verlies van een dierbare, ernstige ziekte of een echtscheiding.

Soms kan het ook zijn dat kleine dagelijkse irritaties zich opstapelen tot een enorme stress. En ook dat heeft gevolgen voor je dagelijkse functioneren en je gezondheid.


De fysieke en psychologische gevolgen bij stress zijn voor iedereen verschillend. Maar over het algemeen verhoogt langdurige stress de kans op negatieve emoties, zoals angst, somberheid, frustratie en boosheid. Het heeft ook invloed op jouw cognitieve prestatie. Een beetje stress bevordert het functioneren, maar teveel, of langdurige stress zorgt voor een vermindering van je prestaties.

Een gevolg van langdurige stress is dat je jezelf anders gaat gedragen. Je bent bijvoorbeeld emotioneler, slaapt slecht en misschien voel je jezelf minder zeker van jezelf.


Langdurige bovenmatige stress leidt vaak tot een Burn-Out. De meeste mensen voelen zichzelf overvallen door een Burn-Out, het is er in één keer. Het is echter een langdurig proces waarbij je jezelf mentaal en fysiek langzaam uitput. Je begrijpt dat als het een tijdje duurt voordat je een Burn-Out hebt, het ook een tijd duurt voordat je weer bent herstelt.


Het is belangrijk een Burn-Out te voorkomen. Dat kan door op tijd jouw stressfactoren aan te pakken. Er zijn stressfactoren die je onder controle kunt krijgen, omdat ze oplossingsgericht zijn aan te pakken. Ook als het meerdere factoren zijn. Soms heb je niet altijd de controle over gebeurtenissen die jou stress bezorgen. Ze overkomen je. In dat geval kun je leren hoe je met deze factoren om kunt gaan, zodat ze niet meer aanvoelen als een bedreiging, en je geen bovenmatige stress meer bezorgen.

Ik begeleid je graag in dit proces. Je mag altijd contact opnemen als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.   

Ons tweede blogbericht

17 april 2021

TRAUMA

Als je eens rondvraagt in je familie- en vriendenkring, kom je er vast snel achter dat iedereen gebeurtenissen heeft meegemaakt die als schokkend zijn ervaren. Meestal maken die gebeurtenissen veel indruk, het houdt je een tijdje bezig, maar je dagelijkse leven gaat moeiteloos verder.


Soms zijn de schokkende gebeurtenissen waarbij je betrokken bent, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte of geweld, zo heftig dat de gebeurtenis je niet meer loslaat en een dominerende rol gaan spelen in je dagelijks leven. Je weet even niet meer hoe je verder moet. Je hebt last van een traumatische ervaring, waarbij het dagelijkse leven belemmerd wordt.

PTSS (Post Traumatische Stressstoornis) is een stoornis die is ontstaan als er een verstoring is in het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Voel jij je dagelijks belemmerd door ernstige gebeurtenissen die je bezighouden? Gebeurtenissen die je niet loslaten en waar je onder lijdt? Ik kan je begeleiding bieden bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis(sen).

Als ik tijdens de therapie vermoedt dat je PTSS hebt ontwikkeld, zoek ik samen met jou en jouw huisarts naar een psycholoog waarbij jij je op je gemak voelt. Als psychosociaal therapeut geef ik geen therapie aan mensen die een stoornis hebben. Daar zijn psychologen en psychiaters voor.

Ons eerste blogbericht

24 april 2021

PTSS & EMDR

In mijn praktijk begeleid ik cliënten die een traumatische gebeurtenis hebben gehad. Dit wordt een trauma genoemd. Een traumatische gebeurtenis kan een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals bijvoorbeeld een treinongeluk, verkrachting, sterfgeval of beroving. Het kan ook gaan gaan om langdurige of herhaaldelijk terugkerende gebeurtenissen, zoals bij mensen die als kind door hun ouders zijn verwaarloosd, bij seksueel misbruik of geweld binnen een huwelijk.

Niet alleen het slachtoffer, maar ook omstanders in de primaire leefsituatie (partner, kinderen, ouders, ander familieleden) kunnen getraumatiseerd raken.

PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis) is het uitgroeien van een trauma naar een stoornis. Een stoornis waarbij mensen:

 • de traumatische gebeurtenis telkens opnieuw beleven
 • herbeleving die bestaat uit akelige dromen over de gebeurtenis
 • zich gedragen of voelen alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt
 • intens psychisch lijden bij blootstelling aan gebeurtenissen die lijken op (een aspect van) de traumatische gebeurtenis
 • lichamelijk reageren als zij blootstaan aan prikkels die herinneringen oproepen aan de traumatische gebeurtenis (angstzweet, hartkloppingen, aanspannen van spieren, benauwdheid, enz)

Als ik, vanuit mijn professie als therapeut, gedurende de consulten vermoed dat een cliënt PTSS heeft, koppel ik deze vermoedens in overleg met de cliënt terug naar de huisarts. Samen met de cliënt wordt gezocht naar een psycholoog.

PTSS wordt vaak behandeld met Cognitieve gedragstherapie of EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Bij EMDR wordt (kort uitgelegd) gesleuteld aan je werkgeheugen en je langetermijngeheugen. Beide methodes passen binnen de behandeltraject van een psycholoog met een specialisatie (universitaire master psychologie, met een specialisatie). 

klik op onderstaande link voor meer informatie

Volkskrant: wildgroei aan 'beunhaas-behandelaars EMDR

Ons meeste recente blogbericht

20 mei 2021

ZELFVERTROUWEN & ZELFRESPECT

Zeg vrouwke, loop jij ook over van zelfvertrouwen? Nee? Nou, dan ben je niet alleen hoor! Iedereen heeft wel eens last van een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is dus een heel normaal fenomeen. Het wordt alleen vervelend als je te weinig zelfvertrouwen hebt.


Zelfvertrouwen heeft alles te maken met zelfzekerheid

Zelfzekerheid krijg je als je jezelf kent

Je leert jezelf kennen door zelfreflectie

daardoor word je jezelf bewust van

wie je bent

en

wat je kunt

Je weet wat je wel en niet wilt

waardoor je grenzen aan kunt geven

Zelfrespect

Dat geeft rust, en rust geeft minder stress


Als je weinig zelfvertrouwen en zelfrespect (door negatief zelfbeeld) hebt, uit je dat in bepaald gedrag. Ik licht twee vormen van gedrag toe, die vaak voortkomen uit een negatief zelfbeeld:


Subassertief – gedrag door een negatief zelfbeeld en te weinig zelfvertrouwen:

Als jij in gesprek bent met een ander vind je het lastig om voor jouw eigen mening uit te komen. Vooral als de ander een andere mening heeft. Conflicten ga je uit de weg. Als anderen jou vragen een klusje te klaren zeg je altijd “ja”, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil. Je durft geen “nee” te zeggen. Je haalt jezelf naar beneden bij anderen, en je vindt het heel belangrijk dat iedereen aardig doet tegen jou.

Andere kenmerken van subassertief gedrag:

 • weinig zelfvertrouwen
 • gebrek aan zelfrespect
 • negatieve gevoelens & gedachten over jezelf
 • schuldgevoel naar anderen
 • je vergelijkt jezelf met anderen, en denkt daarbij negatief over jezelf
 • voorzichtig met jezelf te uiten

Agressief – gedrag door een negatief zelfbeeld en te weinig zelfvertrouwen:

Je komt voor de buitenwereld heel zelfzeker over en andere vrouwen zijn misschien zelfs jaloers op je, maar je weet zelf wel beter.... je doet het allemaal omdat je hartstikke onzeker bent. Je schept graag op over wat je doet en wat je hebt bereikt, en dat een ander zich daardoor minderwaardig gaat voelen maakt je niet uit. Je hebt er zelfs een beetje plezier van. Je walst over anderen heen met je gedrag. Als jij verkeerde keuzes maakt, en de gevolgen zijn vervelend, ben jij het slachtoffer, en hebt geen enkele verantwoordelijkheid. Je hebt altijd pech.


Een andere vorm van agressief gedrag bij een negatief zelfbeeld is het 'moederen' over een ander. In eerste instantie lijkt het gedrag heel acceptabel en zelfs nobel, maar het is voor de ander uiteindelijk beklemmend, beperkend en opdringerig gedrag.

Andere kenmerken van agressief – gedrag bij een negatief zelfbeeld:

 • verbergen van gebrek aan zelfvertrouwen
 • gebrek aan respect voor anderen
 • anderen naar beneden halen
 • gevoelens van meerderwaardigheid
 • mensen en situaties willen beheersen
 • geen interesse in gedachten en gevoelens van anderen
 • de schuld bij anderen leggen en niet naar anderen luisteren
 • dominante houding en dwingend taalgebruik

Heb jij last van een negatief zelfbeeld, last van het feit dat je te weinig zelfvertrouwen en zelfrespect hebt? En kom je er zelf niet meer uit? 

Bij 2 HOLD_ON kun je aan de slag. Vergeet niet dat een negatief zelfbeeld altijd een oorzaak heeft. Die oorzaak ga je door middel van laagdrempelige psychotherapie vinden. Je leert tevens positiever over jezelf te denken, en te werken aan een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfrespect. Hier komt ook weer gedrag uit voort. Dat heet assertief – gedrag door een positief zelfbeeld.


Bij assertief – gedrag door een positief zelfbeeld houd je rekening met anderen en ga je respectvol om met jezelf en met anderen. Ook durf je eerlijk voor je gevoelens uit te komen. Je bent tevreden over jezelf.

Andere kenmerken van assertief – gedrag door een positief zelfbeeld:

 • je hebt zelfvertrouwen & hebt een realistisch zelfbeeld
 • je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag
 • je hebt interesse in de gevoelens en de gedachtegang van anderen
 • je communiceert goed; goed luisteren en gericht vragen stellen
 • je vraagt anderen om feedback
 • je hebt direct en duidelijk taalgebruik
0